សារៈប្រយោជន៍ផ្លែម្រះ
ម្រះដាំនៅកម្ពុជាមាន
២ប្រភេទ គឺពពួកមានផ្លែតូចខ្លីពណ៌បៃតងចាស់
និងពពួកផ្លែវែងពណ៌បៃតងខ្ចី។
ម្រះទាំង២ប្រភេទសុទ្ធតែមានជាតិល្វីងហើយត្រូវបានគេនិយម
ប្រើជាបន្លែ។
ប្រភពឯកសារផ្សេងៗបានបង្ហាញថា នៅក្នុងម្រះមានសារធាតុរ៉ែ
និងវីតាមីនជាច្រើនដូចជា វីតាមីនសេ វីតាមីនបេ (B1 និងB2)
សារធាតុហ្វូសហ្វ័រ កាល់ស្យូមម៉ាញេស្យូម ជាតិដែក។ល។
ដែលសុទ្ធសឹងតែមានផលប្រយោជន៍ល្អដល់សុខភាព។.........អានបន្ត
ក្មេងញុំាស្ករគ្រាប់ច្រើន ធំឡើងប្រើអំពើហិង្សា
អ្នកជំនាញអង់គ្លេសបានរកឃើញថាអ្នក ក្មេងៗទទួលទាន ស្ករគ្រាប់ច្រើនពេក នឹងមានទំនោរប្រើអំពើហិង្សា។ តាមការសិក្សាពីកុមារ១៧.០០០នាក់ដែល កើត ក្នុងឆ្នាំ១៩៧០ កាលពីជាង៤ទសវត្សរ៍កន្លងមក បានរកឃើញថា ៦៩% នៃកុមារ ដែលទទួលទានស្ករគ្រាប់ ឬសូកូឡារាល់ថ្ងៃ ពេលអាយុ១០ឆ្នាំត្រូវ ចាប់ខ្លួន ពីបទប្រើអំពើហិង្សា ។.........អានបន្ត
អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរពិសាស៊ុត ឬអត់?
អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរពិសាស៊ុត ឬអត់?
ការស្រាវជ្រាវថ្មីមួយរកឃើញថាបុរស
ដែលមាន ជំងឺទឹក នោម ផ្អែម ហើយពិសាស៊ុត១ថ្ងៃ ច្រើនជាង១គ្រាប់ប្រ ឈមមុខ
ទៅនឹងការកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងដល់ ទៅ២ដង ហើយរហូតទល់បច្ចុប្បន្ន
នៅមិនទាន់មានអំណះ អំណាងណាមួយថា ស៊ុតប្រភេទសរីរាង្គ (Organic egg)
ឬស៊ុតដែលបញ្ផាក់ថា មានខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ អាចផ្តល់ ប្រយោជន៍
ដល់រាងកាយនៅឡើយទេ ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម
គួរចៀសវាងការពិសាស៊ុត រៀងរាល់ថ្ងៃ ប្រសើរជាង ៕
ប្រការគួរយល់ដឹងពេលពាក់កញ្ចក់ភ្នែក
នៅពេលមានការស្រេកឃ្លានខ្លាំង
ខណៈដែលគ្មាន អ្វីទ្រាប់ក្រពះសោះ អ្នកគួរចៀសវាង ទទួលទានអា ហារ
ដូចខាងក្រោម : សុរា-ខ្ទឹមស : ធ្វើអោយភ្នាសក្រពះ កើតដំបៅក្នុងក្រពះ
និងជំងឺក្រពះ ។ .......អានបន្ត
សម្រាប់រដូវក្តៅដែលមានអាកាសធាតុក្ដៅខ្លាំងបែបនេះ
ឪឡឹកជាអាហារដ៏ល្អដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តទទួលទានព្រោះវាមាន
រសជាតិផ្អែមត្រជាក់ និងសម្បូរទៅដោយជាតិទឹក។
សម្រាប់បច្ចុប្បន្ន
អ្នកអាចរកទិញឪឡឹកបានស្ទើរតែគ្រប់ទីកន្លែង និងគ្រប់រដូវកាល។
ប៉ុន្តែរដូវដែលឪឡឹកមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ជាងគេ គឺរដូវក្តៅនេះឯង។ ទន្ទឹមនឹងរសជាតិដ៏ផ្អែមត្រជាក់ និងជួយបង្កើនជាតិទឹកក្នុងរាងកាយហើយ តើមានដឹងអត់ថា វាមានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីផ្សេងទៀតសម្រាប់សុខភាព? អញ្ចឹង សូមមើលអត្ថប្រយោជន៍របស់ឪឡឹកពី ១ ដល់ ១០ ដូចខាងក្រោមថាមានអ្វីខ្លះ៖
ប្រការគួរយល់ដឹងពេលពាក់កញ្ចក់ភ្នែក
មុននឹងពាក់កញ្ចក់ភ្នែក(Contact
Lens)អ្នកគួរយល់ ដឹងពីប្រការមួយចំនួនដូចខាងក្រោម៖
ប្រការគួរធ្វើ៖
-មុនពាក់កញ្ចក់ភ្នែកត្រូវត្រាំកញ្ចក់ភ្នែកក្នុងទឹកសម្អាត
មិនតិចជាង៤ម៉ោង ឬតាមពេលវេលាដែលកំណត់ក្នុង ស្លាកសញ្ញា។ ........អានបន្ត
អាហារ៧យ៉ាង មិនគួរពិសារពេលពោះទទេ
នៅពេលមានការស្រេកឃ្លានខ្លាំង
ខណៈដែលគ្មាន អ្វីទ្រាប់ក្រពះសោះ អ្នកគួរចៀសវាង ទទួលទានអា ហារ
ដូចខាងក្រោម : សុរា-ខ្ទឹមស : ធ្វើអោយភ្នាសក្រពះ កើតដំបៅក្នុងក្រពះ
និងជំងឺក្រពះ ។ .......អានបន្ត
ឪឡឹកមានគុណប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពយ៉ាងណា?
សម្រាប់រដូវក្តៅដែលមានអាកាសធាតុក្ដៅខ្លាំងបែបនេះ
ឪឡឹកជាអាហារដ៏ល្អដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តទទួលទានព្រោះវាមាន
រសជាតិផ្អែមត្រជាក់ និងសម្បូរទៅដោយជាតិទឹក។
សម្រាប់បច្ចុប្បន្ន
អ្នកអាចរកទិញឪឡឹកបានស្ទើរតែគ្រប់ទីកន្លែង និងគ្រប់រដូវកាល។
ប៉ុន្តែរដូវដែលឪឡឹកមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ជាងគេ គឺរដូវក្តៅនេះឯង។ ទន្ទឹមនឹងរសជាតិដ៏ផ្អែមត្រជាក់ និងជួយបង្កើនជាតិទឹកក្នុងរាងកាយហើយ តើមានដឹងអត់ថា វាមានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីផ្សេងទៀតសម្រាប់សុខភាព? អញ្ចឹង សូមមើលអត្ថប្រយោជន៍របស់ឪឡឹកពី ១ ដល់ ១០ ដូចខាងក្រោមថាមានអ្វីខ្លះ៖
១- ឪឡឹកមានផ្ទុកនូវសារជាតិសំខាន់សម្រាប់ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងធម្មជាតិ។
២-
ជាតិវីតាមីន A និងវីតាមីនC
នៅក្នុងផ្លែឪឡឹកជួយដល់ការរីកលូតលាស់នៃស្បែកនិងរាងកាយ
ដោយសារមានបណ្តុំនៃជាតិ បេតាខារ៉ូទីន។
៣-
សាច់ពណ៌ក្រហមរបស់ឪឡឹកជាប្រភពនៃសារជាតិ លីកូពីន
ដែលជាសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ធ្វើចលនាពេញរាងកាយ
រារាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី។
ជាតិលីកូពីននេះបានធ្វើឲ្យផ្លែឈើមានពណ៌ក្រហមស្រស់
ដែលយើងអាចរកឃើញមាននៅក្នុងផ្លែឪឡឹក
និងអាចជួយកាត់បន្ធយការប្រឈមនឹងជំងឺមហារីកក្នុងក្រពេញប្រ៉ូ
ស្តាត។
៤-
វាជាការពិតដ៏អសា្ចរ្យមួយដែលថា មានតែផ្លែឪឡឹកប៉ុណ្ណោះ
ដែលផ្ទុកនូវបណ្តុំសារជាតិលីកូពីនច្រើនជាងបន្លែ
ផ្លែឈើស្រស់ដទៃទៀត។
៥- ផ្លែឪឡឹកជាផ្លែឈើ ដែលសម្បូរទៅដោយជាតិសូដ្យូមនិងប៉ូតាស្យូម ដែលមនុស្សយើងបាត់បង់តាមរយៈការបែកញើស។
៦-
លើសពីវីតាមីនទាំងពីរប្រភេទខាងលើ នៅមានវីតាមីនB
ផងដែរក្នុងផ្លែឪឡឹក ដែលជាប្រភពនៃថាមពលសម្រាប់រាងកាយ ដូចជា
វីតាមីនB6 , B1 និងជាតិម៉ាញេស្យូម។ អ្នកមានដឹងទេថា
នៅក្នុងផ្លែឪឡឹកមានជាតិទឹកជាង៩០%
និងមានកាល់ឡូរីដែលមានប្រយោជន៍ច្រើនជាងផ្លែឈើផ្សេងទៀត។
៧-
នៅពេលដែលអ្នកដាក់ឪឡឹកមួយម៉ាត់ទៅក្នុងមាត់
អ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ផ្អែមត្រជាក់ ដោយសារមាន amino acid
ដែលរាងកាយរបស់យើងប្រើប្រាស់ដើម្បីបំលែង amino acid ផ្សេងទៀត និង
arginine
ដែលត្រូវបានប្រើប្រាស់ដើម្បីបណ្តេញសារជាតិអាម៉ូញាក់ចេញពីក្នុង
រាងកាយ។
៨-
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម អាចជួយកាត់បន្ថយមេរោគហឺត។
វាក៏ជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាមហារីកពោះវៀនធំ ជំងឺហឺត ជំងឺបេះដូង
ជំងឺសន្លាក់ឆ្អឹង និងមហារីកក្រពេញប្រូស្តាតបានទៀតផង។
៩- សារជាតិប៉ូតាស្យូម និងម៉ាញេស្យូមដែលមានក្នុងផ្លែឪឡឹក ជួយឲ្យរាងកាយមនុស្សយើងចៀសផុតពីជំងឺផ្សេងៗ។
១០- ឪឡឹកជាប្រភេទផ្លែឈើដែលមិនបណ្តាលឲ្យធាត់ ហើយជួយដល់ការបង្កើនថាមពលសម្រាប់សុខភាពទៀតផង។
ឥលូវ
អ្នកបានដឹងពីផលប្រយោជន៍របស់ឪឡឹកចំពោះសុខភាពហើយ
អញ្ចឹងកុំភ្លេចញ៉ាំឪឡឹកឲ្យបានច្រើនណា
ព្រោះបច្ចុប្បន្ននេះអាកាសធាតុក្តៅណាស់
និងដើម្បីបង្កើនថាមពលសម្រាប់សុខភាពរបស់យើងផង៕



No comments:
Post a Comment